Mikrotalasna je mnogima pouzdan "saveznik" za brzo i jednostavno podgrevanje namrnica, ali i pripremu gotovih jela. Ipak, koliko god bili u žurbi i nemali vremena, postoje namirnice koje nisu najbolja ideja da idu u mikrotalasnu.
Mesni proizvodi sadrže puno konzervansa kako bi im rok trajanja bio što duži, a kada se podgreju, ovi konzervansi postaju još štetniji za telo, jer mogu stimulisati oksidaciju holesterola.
Takođe kuvanje pirinča u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom, jer sirovi pirinač sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom izvađene i ostavljene da se ohlade na sobnoj temperaturi, bakterije se množe.
Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati podalje od mikrotalasne, jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je samo po sebi bezopasno, zagrevanjem se pretvara u štetne materije koje su kancerogene.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem