Sastojci:
- 125 g glava maslačka, bez stabljika
- 2 tanke kriške limuna
- 500 ml vode
- 450 g šećera
Recept za med od maslačka:
Kako biste napravili med, sakupite maslačak i svaki cvet malo protresite preko činije da biste uklonili insekte. Maslačak i kriške limuna stavite u manju šerpu i prelijte vodom. Stavite lonac na ringlu na tihu vatru i lagano dovedite do ključanja. Ostavite mešavinu da lagano krčka nekoliko minuta, a zatim isključite vatru, poklopite šerpu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Nakon što je mešavina maslačka natopljena, procedite je kroz komad muslina ili čistu kuhinjsku krpu da biste sklonili glavice maslačka, dobro ih stisnite da izbacite sve do poslednje kapi tečnosti. Izmerite tečnost koju ste izdvojili, bilo u mernom bokalu ili pomoću kuhinjske vage (1g = 1ml vode). Trebalo bi da imate oko 450 ml tečnosti.
Tečnost stavite u veliki lonac i dodajte istu količinu šećera, pa ako imate 450 ml tečnosti dodajte 450 g granuliranog šećera. Uključite vatru na srednje nisku i mešajte dok se sav šećer ne rastvori. Zatim pojačajte toplotu i dovedite do ključanja i kuvajte mešavinu od 5-15 minuta.
Često testirajte med uzimanjem po malo na kašiku i stavljanjem na tanjir, ako se i malo zgusne spreman je. I dalje će izgledati veoma tečno u tiganju, ali će se znatno zgusnuti kako se ohladi. Stavite smesu u toplu sterilisanu teglu, dok je još vruća. Možete ga koristiti do 6 meseci. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći med od borovih iglica.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade