Ljubitelji džema će biti oduševljeni ovim receptom. Sigurno ste bar jednom pravili ovaj ukusan namaz od voća po vašoj želji, a naš današnji predlog je džemkoji se pravi sa višanjama i čokoladom. Ova top kombinacija sastojaka čini ovaj starinski namaz najboljim do sada, a ukusom podseća na čuvenu Švarcvald tortu. 

  • Sastojci:
  • 4 kg višanja 
  • 2 kg šećera
  • 100-150 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Više koje ste prethodno očistili od koštica operite, pa stavite da se ocede preko noći. Zatim ih malo izblendirajte, ali nemojte skroz da ih usitnite, a onda stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Da je džem gotov znaćete ako povučete varjaču, a smesa se sporo vraća u prvobitno stanje. Nakon toga dodajte čokoladu i kuvajte još par minuta, uz mešanje, kako bi se čokolada skroz otopila. Dobijeni džem sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte ćebetom i ostavite preko noći da se ohlade. 

BONUS VIDEO: 

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

Izvor: Stvar ukusa 

Kada je džem dobio željenu gustinu, dodala sam čokoladu, kuvala još nekoliko minuta i topao džem sipala u dobro oprane i zagrejane tegle (ja ih zagrevam u rerni, tj. sterilišem). Odmah ih zatvorim poklopcima, ušuškam i tako ostavim dok se potpuno ne ohlade.