Ljubitelji džema će biti oduševljeni ovim receptom. Sigurno ste bar jednom pravili ovaj ukusan namaz od voća po vašoj želji, a naš današnji predlog je džemkoji se pravi sa višanjama i čokoladom. Ova top kombinacija sastojaka čini ovaj starinski namaz najboljim do sada, a ukusom podseća na čuvenu Švarcvald tortu.
- Sastojci:
- 4 kg višanja
- 2 kg šećera
- 100-150 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Više koje ste prethodno očistili od koštica operite, pa stavite da se ocede preko noći. Zatim ih malo izblendirajte, ali nemojte skroz da ih usitnite, a onda stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Da je džem gotov znaćete ako povučete varjaču, a smesa se sporo vraća u prvobitno stanje. Nakon toga dodajte čokoladu i kuvajte još par minuta, uz mešanje, kako bi se čokolada skroz otopila. Dobijeni džem sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte ćebetom i ostavite preko noći da se ohlade.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Kada je džem dobio željenu gustinu, dodala sam čokoladu, kuvala još nekoliko minuta i topao džem sipala u dobro oprane i zagrejane tegle (ja ih zagrevam u rerni, tj. sterilišem). Odmah ih zatvorim poklopcima, ušuškam i tako ostavim dok se potpuno ne ohlade.
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom