Nekada se znalo da kada idete u goste domaćica vam s vrata obavezno nudi slatko. Ovo je tradicionalni srpski slatkiš, a tegle sa različitim ukusima su se uvek nalazile u špajzu. Slatko možete da pripremite od voća koje vi najviše volite, a mi vam predlažemo ovaj recept. Napravite slatko od trešanja i služite gostima uz kafu ili kada želite da pojedete nešto slatko, a da je domaće. 

Sastojci: 

  • 700 g trešanja
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 400 ml vode

Recept za slatko od trešanja:

Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocede u cediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup. U sirup dodajte oceđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite penu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle. 

Pročitajte i ovo: Slatko od lubenice

BONUS VIDEO: 

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani! Kuirir televizija

StvarUkusa/S.B.