Nekada nije moglo da se zamisli da se zimnica kupuje, jer je svaka domaćica pred kraj leta počinjala sa pripremanjem. Ali, danas ljudi imaju sve manje vremena i odlučuju se za kupovnu. Ona nikada ne može da bude tako ukusna kao domaća, pa odvojite malo vremena i napravite slatko od šljive. Ova poslastica se nekada služila svim gostima, a ako želite da poboljšate ukus klasičnom slatku od šljiva dodajte im orahe.
- Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 800 g šećera
- 1 limun
- 1 kašičica limuntusa
- 250 g kreča
- 30 oraha
- 4 l vode +1 čaša
Priprema:
U posudu sipajte kreč i 2 l vode, lepo promešajte, pa sipajte još 2 l. Opet dobro promešajte, pa ostavite da se kreč slegne, a voda izbistri. Kutlačom sipajte krečnu vodu u neku posudu, ali pazite da ne zahvatite kreč. U posudu sa vodom dodajte šljive i ostavite ih tamo sat vremena. Nakon toga izvadite šljive iz vode i stavite ih u cediljku i operite nekoliko puta. Iz šljiva izvadite košticu i u tu prazninu dodajte četvrtinu oraha. U šerpu sipajte čašu vode i dodajte šećer, pa kuvajte sve dok ne dobijete gust sirup. Pred kraj kuvanja dodajte limun koji ste isekli na kolutove. U gotov sirup dodajte šljive i nastavite da kuvate još 25 minuta. Nekih 5 minuta pred kraj dodajte limuntus koji ste pomešali sa malo vode. Slatko sklonite sa šporeta, skinite penu i pokrijte krpom. Ostavite da stoji nekih 10-12 sati, pa sipajte u sterilisane tegle.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem