Danas se sve češće zimnica kupuje, a nekada nije mogla da se zamisli domaćinska kuća bez nje. Naše bake su pored standradnih specijaliteta, obavezno spremale i slatko. Ovaj slatkiš se služio svim gostima, a može da se pravi od raznog voća i dosta podseća na džem. Slatko ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti, a naš predlog je da napravite ovaj pravi domaćinski od smokvi i jabuka. Kombinacija je savršena, a cela kuća će vam mirisati.
- Sastojci:
- 2 kg jabuka
- 1 kg šećera
- 150 ml vode
- 500 g suvih smokvi
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Jabuke očistite i sitno iseckajte. U zagrejanu šerpu ubacite jabuke i sačekajte da puste sok, nekih 10 minuza. Možete da dodate malo cimeta. Promešajte dobro. Suve smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Procedite smokve, pa ih iseckajte. U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne istopi. Zatim dodajte jabuke i smokve i kuvajte još nekih sat vremena. Sipajte u sterilisane tegle.
Napomena: Možete da koristite i sveže smokve, ali onda nema potrebe da ih potapate u vodu. Samo ih operite i isecite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus