Danas se sve češće zimnica kupuje, a nekada nije mogla da se zamisli domaćinska kuća bez nje. Naše bake su pored standradnih specijaliteta, obavezno spremale i slatko. Ovaj slatkiš se služio svim gostima, a može da se pravi od raznog voća i dosta podseća na džem. Slatko ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti, a naš predlog je da napravite ovaj pravi domaćinski od smokvi i jabuka. Kombinacija je savršena, a cela kuća će vam mirisati.
- Sastojci:
- 2 kg jabuka
- 1 kg šećera
- 150 ml vode
- 500 g suvih smokvi
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Jabuke očistite i sitno iseckajte. U zagrejanu šerpu ubacite jabuke i sačekajte da puste sok, nekih 10 minuza. Možete da dodate malo cimeta. Promešajte dobro. Suve smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Procedite smokve, pa ih iseckajte. U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne istopi. Zatim dodajte jabuke i smokve i kuvajte još nekih sat vremena. Sipajte u sterilisane tegle.
Napomena: Možete da koristite i sveže smokve, ali onda nema potrebe da ih potapate u vodu. Samo ih operite i isecite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem