Danas se sve češće zimnica kupuje, a nekada nije mogla da se zamisli domaćinska kuća bez nje. Naše bake su pored standradnih specijaliteta, obavezno spremale i slatko. Ovaj slatkiš se služio svim gostima, a može da se pravi od raznog voća i dosta podseća na džem. Slatko ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti, a naš predlog je da napravite ovaj pravi domaćinski od smokvi i jabuka. Kombinacija je savršena, a cela kuća će vam mirisati. 

Probajte i slatko od šljiva

  • Sastojci: 
  • 2 kg jabuka
  • 1 kg šećera
  • 150 ml vode
  • 500 g suvih smokvi 
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:
Jabuke očistite i sitno iseckajte. U zagrejanu šerpu ubacite jabuke i sačekajte da puste sok, nekih 10 minuza. Možete da dodate malo cimeta. Promešajte dobro. Suve smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Procedite smokve, pa ih iseckajte. U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne istopi. Zatim dodajte jabuke i smokve i kuvajte još nekih sat vremena. Sipajte u sterilisane tegle. 

Napomena: Možete da koristite i sveže smokve, ali onda nema potrebe da ih potapate u vodu. Samo ih operite i isecite. 

BONUS VIDEO: 

namaz od smokve i čokolade instagram/nismo kod kuće

Izvor: Stvar ukusa