Pravi ajvar se pravi od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu u njega se ne dodaje ništa više, ali ako želite da bude pikantniji može da se stavi ljuta papričica. Jesen i zima ne mogu da se zamisle bez ajvara, a kako se paprike koriste u većini recepata za zimnicu, bitno je da odaberete kvalitetne. Birajte one crvene, pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Treba da bude mesnata, ali što suvlja, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.

  • Sastojci:
  • 25 kg paprika
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta 
  • 1 kašičica šećera 

Priprema: 

Ispecite paprike i stavite ih u najlon kese, pa ostavite da stoje nekih sat do dva. Nakon toga ogulite paprike i stavite u cedeljiku. Njabolje da stoje preko noći, jer moraju da se ocede. Paprike sameljite i dodajte ih u šerpu u koju ste malo nauljili. Pržite i mešajte, a u drugoj šerpi zagrejte ulje (250 ml). Preko paprika sipajte zagrejano ulje i dobro promešajte, pa nastavite da pržite. Potrebno je da pržite još nekih 2-3 sata, uz povremeno mešanje. Kao i kod džema, da li je ajvar gotov proveravate varjačom. Kada prođete varjačom po dnu i ako se ne smesa ne spaja odmah, gotov je. Na kraju dodajte šećer, so i sirće i dobro promešajte. Pola sata pred kraj prženja sterilišite tegle u rerni na 100°C. Vruć ajvar sipajte u vrele tegle i zatvorite. Vratite u rerni i ostavite još sat vremena na 75°C. 

Napomena: Nemojte da preoržite ajvar, jer može da se desi da ulje ispliva na površinu. 

BONUS VIDEO: 

CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa 

Ajvar je gotov tada kada prodzete kashikom po sredini vidi se dobro dno serpe.Pola sata pre kraj przenja stavite tegle u rerni na 100C .Pre sam kraj przenja dodajte so,sheqer i ocat i vruc ajvar sipajte u vruce tegle.Zatvorite dobro tegle sa cistim poklopcima i vratite u relnu na 75C jos 1 sat.Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.