Nekada se podrazumevalo da se u svakoj pravoj domaćinskoj kući u špajzu nalazi slatko. Ono se nudilo gostima pre kafe, a pravi se od voća po želji. Veruje se da je Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju, a mi vam predlažemo da u zimnicu ove godine uvrstite i od kupina. Mnogi ljudi ne znaju kako se slatko služi. Potrebno je da kašičicu uzmete u desnu ruku, a u levu se stavi čaša sa vodom. Uzme se slatko i da ne bi kapnulo čaša prati kašičicu. Kad se završi posluženje, kašičica se odlaže u čašu sa vodom.

Postoji i legenda koja kaže da je upravo ovaj slatkiš pomirio dva naučnika - Teslu i Pupina. Veruje se da je Pupinova ćerka donela slatko u bolnicu i da su se dva najveća srpska naučnika koja su do tada bili u svađi, nakon što su se poslužili slatkim od pomorandžine kore, pomirili.

  • Sastojci:
  • 1 kg kupina
  • 1,5 kg šećera
  • 1 čaša vode

Priprema:
Pažljivo operite kupite, pa u šerpu ređajte šećer, pa voće i tako dok ne utrošite sve sastojke. Ostavite da stoji oko 12 časova, pa sipajte vodu. Kuvajte na jakoj temperaturi dok se malo ne zgusne, a zatim pokrijte mokrom krpom i ostavite da odstoji još 12 sati. Sipajte u sterilisane tegle. 

BONUS VIDEO: 

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI  Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa