Nekada se podrazumevalo da se u svakoj pravoj domaćinskoj kući u špajzu nalazi slatko. Ono se nudilo gostima pre kafe, a pravi se od voća po želji. Veruje se da je Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju, a mi vam predlažemo da u zimnicu ove godine uvrstite i od kupina. Mnogi ljudi ne znaju kako se slatko služi. Potrebno je da kašičicu uzmete u desnu ruku, a u levu se stavi čaša sa vodom. Uzme se slatko i da ne bi kapnulo čaša prati kašičicu. Kad se završi posluženje, kašičica se odlaže u čašu sa vodom.
Postoji i legenda koja kaže da je upravo ovaj slatkiš pomirio dva naučnika - Teslu i Pupina. Veruje se da je Pupinova ćerka donela slatko u bolnicu i da su se dva najveća srpska naučnika koja su do tada bili u svađi, nakon što su se poslužili slatkim od pomorandžine kore, pomirili.
- Sastojci:
- 1 kg kupina
- 1,5 kg šećera
- 1 čaša vode
Priprema:
Pažljivo operite kupite, pa u šerpu ređajte šećer, pa voće i tako dok ne utrošite sve sastojke. Ostavite da stoji oko 12 časova, pa sipajte vodu. Kuvajte na jakoj temperaturi dok se malo ne zgusne, a zatim pokrijte mokrom krpom i ostavite da odstoji još 12 sati. Sipajte u sterilisane tegle.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus