Sočna, osvežavajuća, hranljiva, a dijetalna – lubenica. Voće koje je zapravo, povrće. Lubenicama je sezona od juna do septembra i tada su najukusnije. Možete ih jesti samostalno ili ih dodavati u voćne salate.
Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica. Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora. Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko.
Sastojci:
- 350 g očišćene kore od lubenice
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- polovina limuna
- vanila po ukusu
- pola kašičice sode bikarbone
Priprema:
Koru od lubenice isecite na manje kockice. Rastvorite pola kašičice sode bikarbone u vodi, pa stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu. Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile. Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi. Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu. Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus