Slatko od kupina mnogima je prva asocijacija na detinjstvo i bakin špajz pun raznih đakonija. Ova poslastica se brzo sprema, pre svega zato što kupine ne treba ljuštiti ili seći, potrebno je samo ih dobro oprati.

Razlika između divljih i domaćih kupina je u tome što su domaće kupine mekše i moraju se drugačije tretirati kako se ne bi raspale u procesu kuvanja. Ovo slatko se priprema kraće od skoro svih drugih, potrebno je između 45 minuta kuvanja i sat vremena. 

Sastojci:

  • 2 kg kupina
  • 2,5 kg šećera
  • 300 ml vode

Priprema:

U veliki lonac stavite šećer i vodu, pa kuvajte šećer dok se ne ušpinuje. Tek onda dodajte kupine i pažljivo ih rasporedite, sve vreme pazeći da ih ne oštetite rukama. Kuvajte neko vreme oko 10 minuta dok kupine malo ne omekšaju, a onda pojačajte vatru. Znaćete da nigde niste pogrešili kad vidite da ne na vrhu počela da se pojavljuje pena. Tu penu obavezno skupite kašikom. Nemojte dozvoliti da završi u slatkom, jer ako bude te pene u tegli, odnosno vazduha, time će slatko trajati znatno kraće. U toku kuvanja kupine nikako nemojte mešati varjačom, nego samo blago protresete šerpu kako biste sprečili da kupine previše omeknu.

Sledeći korak je samo da kuvate dok slatko ne bude idealne gustine. Ovo možete lako proveriti tako što ćete uzeti malo slatka i ostaviti na tacnici da se malo ohladi. Ako primećujete da je retko, potrebno je da kuvate još desetak minuta. Sklonite slatko sa šporeta, uzmite pamučnu krpu koju ste prethodno potopili u vodu i procedili. Stavite je preko lonca i dobro je uvijte u ručke, kako biste sprečili da ulazi vazduh. Ostavite slatko da odstoji tokom noći i da se sasvim ohladi. Sutradan slatko prespite u sterislisane tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako. Ovako napravljeno slatko će trajati par meseci. Držite ga na hladnom i tamnom mestu, a kada ga otvorite čuvajte ga u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa