Ledene poslastice su nam omiljene kada su vrućine, pogotovo ako se prave sa plazmom i čokoladom. Ovaj sladoled će vas oduševiti, pravi je porodični. Sastojci nisu skupi, a ako ne želite ne morate da dodajete suvo grožđe i orašaste plodove. Umesto kakaoa možete da koristite istopljenu čokoladu ili nutelu. Uživajte u krugu porodice u sladoledu koji će vam posle prvog zalogaja postati omiljeni. 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 20 g vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 400 g kisele pavlaka
  • 1 kašika kakao praha
  • 150 g kekse
  • 100 g lešnici, orasi, bademi
  • 100 g suvog grožđa

Priprema:

Suvo grožđe prelijte vodom i ostavite 10 minuta da odstoji. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte na pari uz konstatno mešanje. Ostavite da se ohladi. Slatku pavlaku umutite, pa dodajte mleko i nastavite da mutite. Fil sa jajima kada se ohladi umutite, pa dodajte u smesu i sjedinite mikserom. Dodajte i pavlaku i opet umutite. Dodajte izlomljen plazma keks, pečene bademe, orahe i lešnike, kao i proceđeno suvo grožđe. Dobro promešajte, pa smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte kakao i promešajte. U posudu sipajte prvo beli deo, a zatim i crni. Poravnajte i stavite u zamrzivač. 

Izvor: Šerpica