Nekada su domaćice dočekivale goste sa kašičicom slatkog, a onda su služile kafu, obično tursku i čašu rakije. Priprema slatkog nije teška, a može da se koristi bilo koje voće. U nastavku teskta je recept za slatko od višanja, ali ako više volite neko drugo voće, probajte slatko od kupina.
Sastojci:
- 1 kg višanja
- 1,25 kg šećera
Priprema:
Višnje lepo operite i izvadite koštice, a zatim uzmite šerpu pa ređajte red višanja, pa red šećera. Kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim pojačajte vatru i kuvajte sve dok sok ne postane dovoljno gust. Pošto višnje puštaju vodu, kada pripremite da je slatko dovoljno gusto, sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da stoji najmanje 10 minuta. Za to vreme će ponovo pustiti vodu, pa nakon isteka tih 10 minuta vratite slatko na šporet i kuvajte. Bićete sigurni da je dobro skuvano kada sa kašike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka. Sklonite sa šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan napunite tegle koje ste sterilisali.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus