Domaće slatko od belih trešanja, naše bake su pravile sa posebnom pažnjom i služilo se za specijalne prilike. Za ovo slatko trešnje moraju da budu baš one bele ako želite da slatko bude svetle boje. Drugo, trešnje moraju da budu sve potpuno zdrave.

Bele trešnje se jako brzo kvare i ako je jedna samo malo gnjila daće gorkast ukus, te tako vodite računa da budu potpuno sveže i "zdrave". 

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih belih trešanja
  • 1 kg šećera
  • 2 čaše vode
  • 1 manji limun

Priprema:

Očistite trešnje od košpica. U šerpu prečnika minimum 28 cm i 5 litara stavite šećer. Dodajte vodu i ušpinujte šećer. Šećer špinujte jedno 5 do 6 minuta ustvari kada počnu oni mehurići da budu prozračni i da pucaju. Stavite trešnje i nikako ih ne mešajte nego samo prodrmajte. Smanjite vatru na pola i stalno skidajte penu. Ne čekajte da se baš mnogo nahvata. Posle pola sata dodajte tanko nasečen limun na kolutove. Slatko kuvajte ukupno oko sat i petnaestak minuta do sat i po. Vidite da li je gotovo ako stavljeno na tacnu kada ga kašičicom sipate onako se oteže. Pokvasiti pamučnu krpu, skloniti šerpu sa ringle i prekriti je krpom. Tako ostaviti 15 minuta. Vratiti na ringlu na najače samo koliko da malo proključa. Pokupite ostatak pene i opet prekrijte mokrom krpom. Ostavite da se tako ohladi. U vrele tegle sipajte hladno slatko i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 

Izvor: Stvar ukusa