Iako danas radije odemo do supermarketa i kupimo džemove, ajvare, marmelade, nekako ipak znamo da je "ono bakino slatko" nepojmljivo bolje, ukusnije i mnogo zdravije.
Sezona jagoda je uveliko počela, pa bi ovo slasno voće trebalo iskoristiti maksimalno. Napravite domaće slatko po ovom receptu, baš kao što su nekada pravile naše bake.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 1,5 kg šećera
- 1 limuntus
Priprema:
Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocediti, pa ređati u šerpu - sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Voće će otpustiti svoj sok, pa nema potrebe da dolivate još vode. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano odpeniti do kraja. Nikako ne bi trebalo mešati jer će se na taj način voće raspasti u toku kuvanja. latko je gotovo onda kada sirup postane dovoljno gust. Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipajte u tegle. Tegle zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem