Kada peru jagode, prvo što većina ljudi uradi je da skinu peteljke i bace ih, jer mislile da nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Verovali ili ne, one se takođe konzumiraju. Listići jagode su odlični za nervni sistem, jačaju ga i usporavaju demenciju i starenje mozga.

Čaj od peteljki jagoda je odličan za dijabetičare, osim što reguliše nivo šećera u krvi, one su pune vitamina C.

Za šta je sve dobar ovaj čaj?

Čajevi od peteljki i listića jagode, kao i same jagode jačaju nervni sistem i deluju protiv stresa, smanjuju umor, pomažu kod depresivnih stanja, kod bolesti krvi i koriste se za poboljšanje stanja bubrega.

Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u lečenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe, blagotvorno deluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak.

Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje. Priprema čaja je veoma jednostavna, a evo na koji način se pravi.

Kašiku opranih i iseckanih peteljki stavite u 300 ml proključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga procedite i ostavite da se prohladi. Preporučuje se da pijete 2-3 puta dnevno po jednu šolju..

Izvor: Stvar ukusa