Sezona malina je počela, te s toga napravite ovaj prelep džem koji možete kasnije koristiti za namaz, ali i pravljenje ukusnih kolača. Uspeva i onima sa manje iskustva, a ukoliko ste od onih domaćica koje vole tokom prolećnih i letnjih dana da prave džemove i ostavljaju ih za hladnije dane, onda je ovaj recept idealan za vas. 

Sastojci:

  • 3 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Maline operite pod slabim mlazom vode i rasporedite ih po stolnjaku. Ostavite ih kratko da se osuše. Sipajte ih u dublju šerpu, koju ćete potom staviti na ringlu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele. Mešajte ih sve dok sva tečnost ne uvri. Nakon toga dodajte šećer i vanil šećer, pa sve zajedno kuvajte još 45 minuta na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri. Povremeno promešajte. Možete u tacnicu da sipate malo džema, ostavite da odstoji nekoliko minuta i proverite da li vam odgovara gustina. Što duže kuvate to ćete dobijati na gustini. Vreo džem preručite u zagrejane i sterilisane tegle i odmah zatvorite poklopcem. Zamotajte ih u krpe i ostavite da se ohlade na sobnoj tempetaruri. Na ovaj način možete da ih čuvate i po nekoliko meseci na tamnim i hladno mestu, a nakon otvaranja teglu stavite u frižider.

Izvor: Stvar ukusa