Sezona malina je počela, te s toga napravite ovaj prelep džem koji možete kasnije koristiti za namaz, ali i pravljenje ukusnih kolača. Uspeva i onima sa manje iskustva, a ukoliko ste od onih domaćica koje vole tokom prolećnih i letnjih dana da prave džemove i ostavljaju ih za hladnije dane, onda je ovaj recept idealan za vas.
Sastojci:
- 3 kg malina
- 1 kg šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Maline operite pod slabim mlazom vode i rasporedite ih po stolnjaku. Ostavite ih kratko da se osuše. Sipajte ih u dublju šerpu, koju ćete potom staviti na ringlu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele. Mešajte ih sve dok sva tečnost ne uvri. Nakon toga dodajte šećer i vanil šećer, pa sve zajedno kuvajte još 45 minuta na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri. Povremeno promešajte. Možete u tacnicu da sipate malo džema, ostavite da odstoji nekoliko minuta i proverite da li vam odgovara gustina. Što duže kuvate to ćete dobijati na gustini. Vreo džem preručite u zagrejane i sterilisane tegle i odmah zatvorite poklopcem. Zamotajte ih u krpe i ostavite da se ohlade na sobnoj tempetaruri. Na ovaj način možete da ih čuvate i po nekoliko meseci na tamnim i hladno mestu, a nakon otvaranja teglu stavite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus