Osim što lepo izgleda, ruža u sebi krije neverovatna lekovita svojstva. U ovom lepom cvetu se nalazi prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Latice su bogate eteričnim uljima, tianinom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom.
Sirup od ruže je odličan za čuvanje zravlja srca i nerava. On pročišćava krv, smiruje napetost, a osim toga je odličan kod upale grla, reumatizma, žutice, za čišćenje jetre, u slučajevima vrtoglavice, glavobolje i narušene crevne flore.
Iskoristite lekovitost ruža kojih sada ima u izobilju i napravite sirup po bakinom receptu.
Sastojci:
- 2 pune šake latica ruža
- 2 kesice limuntusa
- šećer
- voda
Priprema:
Latice odvojite od peteljki i stavite u teglu zapremine 5 litara. Latice dodajte tako da popune više od polovine tegle. Dodajte limuntus i nalijte vodom skoro do vrha i promešajte. Latice će se podići na vrh. Teglu poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati teglu, jer sok će se ukiseliti i ubuđati. Teglu ostavite da stoji na sunčanom mestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno boju i budu sivkaste. Dobijeni sok precedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kilograma šećera dodajete u tečnost. Sve izmešajte i ostavite na hladnom mestu da se šećer potpuno istopi. Sok sipajte u flaše i dobro zatvorite. Sirup od ruže pre služenja razblažite vodom i po želji služite uz par kriški limuna i uz kockice leda. Ovako spremljen može stajati u frižideru nekoliko meseci.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način