Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija poslastice od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.
Spremljene po ovom receptu retko ko će moći da im odoli, a što duže stoje to su lepše.
Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 50 g masti
- 1 žumance
- 450 g brašna
- prstohvat soli
- džem za punjene po ukusu
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, mast, žumace i zamesite nešto mekše testo. Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata. Testo potom premesite i podelite na jednake loptice. Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu. Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ih oko 20 minuta. Kada su gotove ostavite ih da se prohlade, pa ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom