Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija poslastice od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.
Spremljene po ovom receptu retko ko će moći da im odoli, a što duže stoje to su lepše.
Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 50 g masti
- 1 žumance
- 450 g brašna
- prstohvat soli
- džem za punjene po ukusu
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, mast, žumace i zamesite nešto mekše testo. Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata. Testo potom premesite i podelite na jednake loptice. Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu. Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ih oko 20 minuta. Kada su gotove ostavite ih da se prohlade, pa ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus