Kiflice sa vanilom moraju da budu prhke inače ne valjaju. Nema boljeg osećaja od onog kada prhko testo stavite u usta, a ono se doslovno rastopi.

Tajna ovog savršenog testa jeste da se u njega nikako ne stavlja jaje jer će ga ono dodatno stvrdnuti. Još jedna važna napomena jeste da ovo testo nikako ne mesite rukama dugo iz razloga što će se maslac otopiti, pa će se kiflice razliti tokom pečenja. Najbolje je da testo sve vreme držite na radnoj površini, a ukoliko su vam ruke tople, operete ih hladnom vodom pre oblikovanja kiflica.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • 100 g oraha
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 g hladnog maslaca

Priprema:

Maslac pomešajte sa šećerom i umutite mikserom da se dobro usitni, a potom mu dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa zamesite glatko testo. Zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na sat vremena da odstoji. Testo podelite na manje delove, pa oblikujte rukama kuglicu, a zatim je između dlanova razvucite i formirajte u štapić sa špicastim krajevima pa blago savijte u oblik polu meseca. Tako pripremljene kiflice stavite na papir za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C. Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade pa ih zatim oprezno, dok su još mlake, uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: Stvar ukusa