Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, koja je poznata po sjajnim jelima i još boljim poslasticama. Kada je reč o ukusnim kolačima, nemoguće je zaobići vanilice koje su redovan gost na svakoj proslavi.
Ukus i miris ovog mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike, a ovaj recept za vanilice je baš onakav kako su ih nekad pravile naše bake.
Sastojci:
- 200 g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- 500 g brašna
- 200 g šećera u prahu za posipanje
- džem po ukusu
Priprema:
Mast stavite u duboku posudu, pa dobro umutite, da dobijete gotovo penastu strukturu. Limun iscedite i narendajte koru, pa je dodajte u mast zajedno sa žumancetom i celim jajetom. Sipajte brašno i šećer, pa zamesite testo i ostavite 30 minuta da se odmori. Na radnu površinu prospite malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar. Modlom za kolače vadite "pogačice", odnosno polovine vanilica. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Pečene vanilice mažite pekmezom i sastavljajte dve po dve, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem