Čupava Kata je kolač sličan piti sa jabukama, a dekorativniji je utoliko što se gornja kora ne razvlači oklagijom, već na kratko zamrzne i onda izrenda. 

Jedan od recepata koji uspešno odoleva trendovima i kom se domaćice rado vraćaju je ovaj rustični kolač koji se češće pravi sa jabukama nego sa višnjama, mada ni ova druga varijanta nije retka na trpezama širom Srbije.

Sastojci:

Za koru:

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 100 g šećera
  • 6 kašika mleka
  • 3 žumanca 
  • kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 3 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike pekmeza od kajsija
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Penasto umutite mast, šećer i žumanca, pa dodajte mleko. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa postepeno sipajte u prethodnu smesu. Mesite dok testo ne postane glatko, pa ga podelite na dva dela. Jedan deo testa razvucite na veličinu pleha koji ste prethodno podmazali, a drugi stavite u kesu, pa odložite u zamrzivač. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte im šećer i još malo ih mutite. Potom u dobijeni šne dodajte pekmez od kajsija i sve lepo sjedinite pomoću špatule. Ovim filom premažite testo u plehu, pa odozgo sipajte mlevene orahe ili griz. Jabuke oljuštite, pa ih izrendajte, malo ocedite od soka i rasporedite preko fila.  Sada izvadite ostatak testa iz zamrzivača, pa i ovo testo izrendajte ili izmrvite rukama i rasporedite preko jabuka.  Pecite kolač na 200 stepeni oko 35 minuta. Pre serviranja ga po želji pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa