Čupava Kata je kolač sličan piti sa jabukama, a dekorativniji je utoliko što se gornja kora ne razvlači oklagijom, već na kratko zamrzne i onda izrenda.
Jedan od recepata koji uspešno odoleva trendovima i kom se domaćice rado vraćaju je ovaj rustični kolač koji se češće pravi sa jabukama nego sa višnjama, mada ni ova druga varijanta nije retka na trpezama širom Srbije.
Sastojci:
Za koru:
- 600 g brašna
- 200 g masti
- 100 g šećera
- 6 kašika mleka
- 3 žumanca
- kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 3 belanca
- 5 kašika šećera
- 3 kašike pekmeza od kajsija
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Penasto umutite mast, šećer i žumanca, pa dodajte mleko. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa postepeno sipajte u prethodnu smesu. Mesite dok testo ne postane glatko, pa ga podelite na dva dela. Jedan deo testa razvucite na veličinu pleha koji ste prethodno podmazali, a drugi stavite u kesu, pa odložite u zamrzivač. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte im šećer i još malo ih mutite. Potom u dobijeni šne dodajte pekmez od kajsija i sve lepo sjedinite pomoću špatule. Ovim filom premažite testo u plehu, pa odozgo sipajte mlevene orahe ili griz. Jabuke oljuštite, pa ih izrendajte, malo ocedite od soka i rasporedite preko fila. Sada izvadite ostatak testa iz zamrzivača, pa i ovo testo izrendajte ili izmrvite rukama i rasporedite preko jabuka. Pecite kolač na 200 stepeni oko 35 minuta. Pre serviranja ga po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Recept za sladak beskvasni hleb od samo 5 sastojaka
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom
Jednostavni mafini sa crnim grožđem