Za Kolibri tortu neki kažu da je dobila naziv jer je tako ukusna, da vam dodje da zapevate, a drugi pak govore da se tako zove zato što je fina kao nektar kojim se najmanje ptice na svetu hrane.
Popularna torta poreklom je sa Jamajke, iako se obično veruje da je nastala na tlu Amerike. Zapravo je recept za ovu neverovatnu poslasticu 1968. godine predstavljen Amerikancima, koji su poludeli za raskošnom tortom od kora i sira i popularizovali je tokom sedamdesetih godina, onako kako je danas poznata širom sveta.
Za nju je karakteristično što ima najmanje dve do tri kore, u čijoj su osnovi orasi ili lešnici, a obavezni sastojci su gnječena banana, ananas i krem sir. Iako postoje mnoge varijante ove predivne poslastice, to su osnovna pravila bez kojih nema kvalitetne torte nazvane po najmanjoj ptici na svetu.
Sastojci:
Za koru:
- 450 g brašna
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 jajeta
- 250 ml ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica cimeta
- 1 konzerva kompota od ananasa
- 3 zrele banane
- 150 g seckanih oraha
Za fil:
- 500 g krem sira
- 230 g omekšalog putera
- 300 g šećera u prahu
- 3 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni, a za to vreme pripremite kore. U jednoj činiji pomešajte brašno sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet. U drugoj posudi umutite mikserom jaja, šećer, ulje i vanilu, pa umešajte ananas i izgnječene banane. Potom postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka, uz mešanje varjačom dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju dodajte orahe i dobro promešajte. Testo podelite na tri dela, pa pecite u podmazanom okruglom kalupu svaku koru po 20 minuta. Pečene kore izvadite i ostavite da se hlade. Za fil izmešajte i umutite sve sastojke i ređajte kora-fil-kora-fil-kora, pa premažite ostatkom fila celu tortu. Po želji ukrasite mlevenim ili seckanim orasima ili čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus