Nastala u čast ruske balerine Ane Pavlove, ovo hrskavo savršenstvo obogaćeno je svežim voćem, a može se jesti i sa onim iz kompota, ili smrznutim, te je aktuelna tokom cele godine. Veoma bogata ukusom, Pavlova torta je poslastica za koju je teško poverovati da sadrži minimalno sastojaka. Recept je vrlo jednostavan, ali se treba pridržavati osnovnih smernica i rezultat sigurno neće izostati.

Sastojci:

  • 5 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 600 ml slatke pavlake
  • 400 g smrznutih jagoda
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanile (po želji)

Priprema:

Pripremite veliki pleh i obložite ga papirom za pečenje, a rernu uključite i zagrejte na 130 stepeni. Belanca čvrsto umutite sa šećerom, dok smesa ne postane glatka i sjajna. Potom dodajte vanilin ekstrakt i sirće i sve dobro sjedinite. Od smese napravite jedan visoki krug na plehu, prečnika oko 20-25 cm, i stavite u rernu da se suši 40 minuta na 130 stepeni, potom temperaturu smanjite na 90 stepeni i sušite koru još 40 minuta. Kada je kora osušena, izvadite je i ostavite da se ohladi, a potom je odvojite od pek papira. Pavlaku umutite  u  gust šlag i nanesite na koru, a odozgo stavite odmrznute iseckane jagode. Sačekajte da se dobro ohladi i spremna je za služenje.

Izvor: Stvar ukusa