Kompot je veoma popularni napitak u hladnoj sezoni, a pored toga što je ukusan izuzetno je i zdrav. Ovaj topli napitak probudiće uspomene na detinjstvo, a takođe je i ukusan, krepi čak i ako imate grip…Možete ga pripremati od različitog voća, svežeg ili suvog. Takođe možete ga praviti i od miksa voća, ne morate se ograničiti samo na dunju ili samo na šljivu.
Operite, oljuštite i isecite voće koje imate: jabuke, kruške, dunje, šljive (može i miks). Biće vam dovoljno po 2-3 ploda ako kuvate odvojeno, a ukoliko kuvate miks voća može i po jedan plod od svake vrste. Izvadite semenke pa očišćene kriške voća stavite u šerpicu da proključa. Dodajte nekoliko kašika šećera, ali i ne morate ukoliko je voće slatko. Sve kuvajte 10-15 minuta dok voće ne omekša (ukoliko pravite od dunja one se kuvaju malo duže). Kad se malo prohladi, možete da dodate polovinu limuna isečenu na kolutiće, kako biste zadržali vitamin C.
Napomena: U kompot možete dodati i suvo voće. Kompot pripremljen od suvog voća je posebno zdrav, jer ove komponente obogaćuju piće svojim posebnim supstancama.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus