Kompot je veoma popularni napitak u hladnoj sezoni, a pored toga što je ukusan izuzetno je i zdrav. Ovaj topli napitak probudiće uspomene na detinjstvo, a takođe je i ukusan, krepi čak i ako imate grip…Možete ga pripremati od različitog voća, svežeg ili suvog. Takođe možete ga praviti i od miksa voća, ne morate se ograničiti samo na dunju ili samo na šljivu.

Operite, oljuštite i isecite voće koje imate: jabuke, kruške, dunje, šljive (može i miks). Biće vam dovoljno po 2-3 ploda ako kuvate odvojeno, a ukoliko kuvate miks voća može i po jedan plod od svake vrste. Izvadite semenke pa očišćene kriške voća stavite u šerpicu da proključa. Dodajte nekoliko kašika šećera, ali i ne morate ukoliko je voće slatko. Sve kuvajte 10-15 minuta dok voće ne omekša (ukoliko pravite od dunja one se kuvaju malo duže). Kad se malo prohladi, možete da dodate polovinu limuna isečenu na kolutiće, kako biste zadržali vitamin C.

Napomena: U kompot možete dodati i suvo voće. Kompot pripremljen od suvog voća je posebno zdrav, jer ove komponente obogaćuju piće svojim posebnim supstancama.

Izvor: Stvar ukusa