Dunju najčešće jedemo kao prerađenu u slatko, džem, sok, kompot, čaj, kolače, pa i rakiju. Ipak, neki vole da je jedu i kao neprerađen plod.

Ona sadrži cink, kalijum, natrijum i gvožđe. Koristi se kao lek za astmu, dijareju i kod upornog kašlja.

Slatko od dunja je starinski desert koji će vas zasladiti i kojeg ćete zavoleti već nakon prvog zalogaja.

Sastojci:

  • 2 kg dunja
  • 1,25 kg šećera

Priprema:

Dunje preliti vodom i prokuvati. Vruće vaditi iz vode i brzo ljuštiti, pa iseckati na kockice. U šerpu staviti šećer i preliti sa 1 do 2 čaše vode. Skuvati gust sirup, skloniti sa šporeta i dodati dunje. Kuvati na jakoj vatri dok sa drvene kašike ne počnu da padaju po dve teške kapi. Skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti mokrom krpom. Ostaviti da prenoći, pa sipati u suve tegle. Povezati celofanom.