Slatko je neizostavni deo zimnice u srpskoj tradiciji. Možete ga praviti od različitog voća. Ukoliko želite da sačuvate lubenicu u teglicama treba da znate da se ne upotrebljava crveni slatki deo, već žuto-beli deo kore.

Sastojci:

  • 1 kg očišćene i na kockice isečene kore od lubenice
  • 1,5 kg šećera
  • 2 limuna
  • pola kašike sirćeta

Priprema:

Odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa sipajte novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.

Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice i limun isečen na kolutiće. Sve kuvajte na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.

Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko preručite u čiste tegle i dobro zatvorite.

Izvor: Stvar ukusa