Kompot od jabuka
Kompot od jabuka sigurno će probuditi vaše uspomene na detinjstvo, a takode je i ukusan, krepi čak i ako imate grip...
Operite, oljuštite i isecite na kriške 500g jabuka. Izvadite semenke pa očišćene kriške stavite u 500ml kipuće vode. Dodajte 40 g šećera, kesicu vanilin šećera i štapić cimeta. Sve kuvajte 10-15 minuta. Kad se malo prohladi, dodajte polovinu limuna isečenu na kolutiće, kako biste zadržali vitamin C.
Po želji, u kompot možete da dodate i malo belog vina ili ruma.
Kompot od krušaka
Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se koristi u desertima umesto šećera, a jedna osrednja kruška ima manje od 100kcal. Kruške su idealan izbor za osobe pod stresom.
Za kompot od krušaka potreban vam je 1 kg krušaka. Oljuštite ih,prepolovite, očistite od koštica, isecite na kriške, stavite u šerpu, pospite sa najviše 1/2 kg šećera i nalijte vodom da ogreznu. Kuvajte na laganoj vatri dok ne omekšaju (otprilike 10 minuta kad prokuva). Sklonite s vatre i kad se maloprohlade dodajte sok od 1-2 limuna. Koliko ćete limuna staviti, zavisi od ukusa.
Ovaj kompot je odličan i kao sredstvo za smirenje
Kako sačuvati vitamine
Od načina pripreme kompota zavisi da li će vitamini ostati u voću ili ne.
• Očišćeno, oprano i isečeno voće kuvajte u vreloj zaslađenoj vodi da se ne bi raspalo prilikom kuvanja. U vodu možete da dodate rendanu ili celu koru limuna, cimet i slične začine, zavisno od vrste voća i ukusa.
• Ako pravite kompot od suvog voća, prvo ga dobro operite i potopite dan ranije u hladnu vodu, a sutradan ga kuvajte u toj istoj vodi.
• Kompote kuvajte u emajliranim posudama, a ne u aluminijumskim ili bakarnim, jer voćne kiseline stvaraju spojeve sa ovim metalima koji menjaju ukus i boju voća. Na taj način se uništavaju i vitamini.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem