Ako volite puslice, one sitne kolače koje pojedete u jednom zalogaju, onda ćete ovom tortom biti oduševljeni. Sve što treba da naparavite je beze od belanaca koji zapečete u rerni, a preko predivni fil od limuna koji osvežava. Sve to dekorišete umućenom slatkom pavlakom i pečenim bademovim listićima.
Ova torta je jednako ukusna kao i čuvena Pavlova. Kada ne znate šta biste pripremili za goste, a želite da ih fascinirate i ukusom i izgledom onda je ovo torta za vas. Kora koja krcka u ustima i osvežavajući fil je kombinacija koja ovaj desert čini primamljivim.
Sastojci:
Za koru:
- 3 belanaca
- 200 g šećera
- 10 g kukuruznog skroba
- 10 ml limunovog soka
Za fil:
- 3 žumanca
- 120 g šećera
- 50 ml limunovog soka
- 25 ml vode
- rendana korica 1 limuna
- 60 g maslaca
Još:
- 200 ml slatke pavlake
- 20 g bademovih listića
Priprema:
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite, pa dodajte skrob i limunov sok. Sjedinite mikserom i smesu sipajte na pleh obložen pek papirom u obliku kruga prečnika 22 cm. Pecite na 100°C nekih 3 sata, pa samo otvorite vrata od rerne i pustite da se kolač ohladi.
Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte limunov sok i vodu, kao i koricu limuna. Stavite da se kuva na niskoj temperaturi dok ne provri uz konstatno mešanje. Kada provri kuvajte još nekih 7-10 minuta. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Listiće badema propržite u suvom tiganju, a slatku pavlaku umutite. Stavite fil od limuna na vrh torte, pa preko umućenu slatku pavlaku. Pospite bademom.
Detaljnu pripremu pogledajte u galeriji
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem