Ako volite puslice, one sitne kolače koje pojedete u jednom zalogaju, onda ćete ovom tortom biti oduševljeni. Sve što treba da naparavite je beze od belanaca koji zapečete u rerni, a preko predivni fil od limuna koji osvežava. Sve to dekorišete umućenom slatkom pavlakom i pečenim bademovim listićima.
Ova torta je jednako ukusna kao i čuvena Pavlova. Kada ne znate šta biste pripremili za goste, a želite da ih fascinirate i ukusom i izgledom onda je ovo torta za vas. Kora koja krcka u ustima i osvežavajući fil je kombinacija koja ovaj desert čini primamljivim.
Sastojci:
Za koru:
- 3 belanaca
- 200 g šećera
- 10 g kukuruznog skroba
- 10 ml limunovog soka
Za fil:
- 3 žumanca
- 120 g šećera
- 50 ml limunovog soka
- 25 ml vode
- rendana korica 1 limuna
- 60 g maslaca
Još:
- 200 ml slatke pavlake
- 20 g bademovih listića
Priprema:
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite, pa dodajte skrob i limunov sok. Sjedinite mikserom i smesu sipajte na pleh obložen pek papirom u obliku kruga prečnika 22 cm. Pecite na 100°C nekih 3 sata, pa samo otvorite vrata od rerne i pustite da se kolač ohladi.
Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte limunov sok i vodu, kao i koricu limuna. Stavite da se kuva na niskoj temperaturi dok ne provri uz konstatno mešanje. Kada provri kuvajte još nekih 7-10 minuta. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Listiće badema propržite u suvom tiganju, a slatku pavlaku umutite. Stavite fil od limuna na vrh torte, pa preko umućenu slatku pavlaku. Pospite bademom.
Detaljnu pripremu pogledajte u galeriji
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus