Tulumbe su sladak desert specifičnog oblika. To je testo prženo u dosta ulja, a zatim preliveno šećernim sirupom (agdom). Testo se istiskuje uz pomoć posebne modle kako bi imalo taj specifičan oblik. Tako su i dobili ime jer tulumba doslovno znači pumpa. Ovaj kolač dosta podseća na tulumbe, samo što se ne prži u dubokom ulju, nego je malo zdravija varijanta, pa se peče u rerni. 

Ovaj kolač sadrži i kokos i to je jedna od razlika između tulumba i njega, ali ono što ih vezuje jeste oblik i to što su umočeni u šećerni sirup tj. agdu. Nisu komplikovani za pripremu, a obožavaćete njihov ukus kojem specifičnu notu daje kokos. Obavezno isprobajte ovaj recept, a možete da poslužite i na slavljima. 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 90 ml ulja ili rastopljenog maslaca
  • 85 g griza 
  • 30 g kokosa 
  • 1 čaša jogurta 
  • 190 g brašna 
  • 1 puna kašičica vanilin šećera  
  • 1 puna kašičica praška za pecivo 

Za sirup:

  • 425 g šećera 
  • 500 ml vode 
  • 1 kriška limuna

Priprema:
Sipajte u šerpu šećer, vodu i limun, promešajte, pa stavite da se kuva. Kada prokuva, ostavite još minut, pa sklonite da se ohladi. U posudi pomešajte ulje, jaje, griz, kokos, pavlaku, jogurt, vanilin šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte brašno, pa špatulom malo sjedinite, a onda umesite meko testo. Uzmite deo testa, oblikujte valjak, pa viljuškom prođite po sredini da napravite šaru. Isecite parčiće približne veličine 3 cm. Malo još prstima oblikujte, pa umočite u griz i ređajte u pleh. Tako uradite sa svim testom. Pecite u zagrajnoj rerni na 200°C nekih 30-35 minuta. Izvadite iz rerne, sačekajte par minuta, pa sipajte hladan sirup. Poklopite i ostavite 60 minuta da upiju pre serviranja. 

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs