Starinske "Dan i noć" kocke jedan su od onih recepata naših baka koje smo skoro zaboravili. One se jednostavno prave, a fil od čokolade prava je poslastica za sve sladokusce. Pored toga izgleda veoma dekorativno, pa će biti ukras svake svečane trpeze, a sastojci za pripremu su veoma jednostavni i većinu sigurno već imate kod kuće.
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 200 g margarina
- 250 g šećera
- 300 g brašna
- 100 ml mleka
- 2 kašike kakao praha
Za krem:
- 2 žumanca
- 140 g šećera
- 180 g čokolade za kuvanje
- 9 kašika mleka
- 100 g oraha
- 150 g margarina
Za ukrašavanje:
- sitnije naseckani orasi
Priprema:
Za pripremu kora prvo umutite penasto belanca, pa dodajte šećer, a zatim i žumanca. Mutite dok se šećer ne rastopi, pa umešajte brašno varjačom, a zatim dodajte mleko i penasto umućen margarin. Sve dobro izmešajte da se sjedini, pa masu podelite u dva dela. U jedan dodajte dve kašike kakao praha, a drugi ostavite žut. Podmažite dva pleha sa malo ulja i brašna ili ih obložite pek papirom, pa ispecite obe kore na 180 stepeni oko 20 minuta. Za fil rastopite čokoladu sa mlekom i šećerom i u to dodajte žumanca, pa sedam, osam minuta prokuvajte na tihoj vatri. Posebno umutite margarin, pa kada se čokolada prohladi dodajte joj penasto umućen margarin i orahe. Sve to dobro umutite mikserom da se fil sjedini. Fil podelite na dva dela, s tim što bi jedan deo trebalo da bude manji. Na tacnu prvo stavite žutu koru, pa je pogato namažite filom, a preko nje crnu koru. Preko crne kore ponovo premažite fil i pospite sa seckanim orasima. Kada se potpruno ohladi secite na kocke i služite.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno