Ruske kape ili šubare su kolač kojem zbog kombinacije kokosa i čokolade skoro niko ne može da odoli. Nekada su se bake i mame utrkivale koja će pripremiti lepše šubare i na taj način upotpuniti tacnu sa kolačima za porodična slavlja.
Reč je o starom, tradicionalnom receptu, bez koga su praznici u Srbiji nezamislivi, a neretko se pripremaju i kao poslastica za vikend. Donosimo vam precizan i detaljan recept, po kome će i oni koji nisu vični u kuhinji dobiti više nego dobar rezultat.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 200 g brašna
- 3 kašike kako praha
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g bele čokolade
- 200 g putera
- 70 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U šerpu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje. U ostatak mleka dodajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kada mleko provri, dodajte smesu sa brašnom i skuvajte gusti fil. Sklonite sa vatre i u vrući fil dodajte belu čokoladu i izmešajte da se sjedini. Fil pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temepraturi. Dok se fil hladi, pripremite biskvit. Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca, pa sve sjedinite miskerom, a potom dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa sve umešajte žicom, kako bi masa ostala prozračna. Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa preručite smesu i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni.
Ohlađen biskvit čašom ili okruglim kalupom isecite na što više krugova. Svaki krug biskvita poprečno isecite nožem. Ohlađeni fil umutite mikserom, pa mu postepeno dodajte puter sve vreme muteći. Ohladite ga u frižideru da se stegne toliko da njime možete lako da mažete biskvit. Na jedan krug stavite punu kašičicu fila, preklopite sa drugim krugom, pa bočne strane premažite filom i uvaljajte u kokos. Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa na svaki kolač sipajte po jednu kašičicu čokolade i pažljivo rasporedite do ivica. Gotove šubare stavite u posudu sa poklopcem i držite ih u frižideru do služenja.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem