Torte su omiljena poslastica za svaku svečanu priliku, a još kada se lako prave i imaju malo sastojaka, savršene su i za brzinski desert!
Ako ste ljubitelj kolača i torti od čokolade, onda sigurno nećete moći da odolite ovom receptu. Priprema se brzo, ne zahteva posebno umeće u kuhinji, a ukus je fanatastiča.
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 200 g šećera
- 10 jaja
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g mlevenih lešnika
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike ulja
- prezle za posipanje pleha
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca pomešajte sa šećerom, pa ih umutite. Otopite maslac, dodajte ga žumancima i šećeru, pa dodajte 120 grama rastopljene čokolade, kakao i mlevene lešnike. Na kraju, u smesu dodajte umućena belanca. Mešajte lagano, nežnim pokretima, dok ne dobijete glatku smesu. Pleh premažite maslacem, pospite ga prezlama, pa ulijte smesu za tortu i pecite je na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Kad se ohladi, prelijte je ostatkom čokolade koju ste rastopili sa 2 kašike ulja i ukrasite je po želji mrvicama od čokolade.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom