Kako izabrati tortu za praznik kad ih ima milion? Ipak, postoje neke recepture koje se nalaze po sveskama u kojima su bake i majke zapisivale recepte. To je slučaj i sa tortom koja se zove tako slatko - puslica.

Torta puslica je jedna od torti čija se kora pravi od tzv. mereng mase kao i kore za beze ili tortu Pavlova. Ovaj recept je izdašan i pogodan za veća slavlja. Torta je veoma ukusna, a tome doprinose spolja hrskava kora, a unutra sočan i lagan fil.

Iako se možda čini da ima dosta posla, nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodne večeri, sutradan samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite.

Sastojci:

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 550 g mleka
  • 250 g maslaca
  • 250 g mlevenih oraha 
  • 1 šlag
  • 1 vanil šećer

Za ukrašavanje:

  • 3 kesice šlaga

Priprema:

Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer u više navrata. Posle toga mutite još pet minuta, pa dodajte sok od limuna. Belanca i šećer moraju biti dobro umućeni da dobijete čvrst sneg. Pleh obložite pek-papirom i malo ga podmažite uljem da prione za dno i stranice. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Koru sušite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni, a kad ubacite pleh, smanjite je na 150 stepeni i sušite koru oko sat vremena. Rernu ne otvarajte tokom pečenja jer će kora splasnuti. 

Ohlađenu koru izvadite iz pleha i pažljivo je odvojiti od pek papira i prenesite na tacnu. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite i ostavite na stranu za kasnije. Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodajte vrelo mleko i mešajući žicom skuvajte na pari. Kad se fil ohladi, spojite ga sa umućenim maslacem i vanilin šećerom. Onda umešajte orahe, a na kraju i umućen šlag. Ohladite ga dobro u frižideru. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premažite i ukrasite šlagom. Ivice torte obložite komadićima usitnjene kore i ostavite u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne.

Izvor: Stvar ukusa