Kako izabrati tortu za praznik kad ih ima milion? Ipak, postoje neke recepture koje se nalaze po sveskama u kojima su bake i majke zapisivale recepte. To je slučaj i sa tortom koja se zove tako slatko - puslica.
Torta puslica je jedna od torti čija se kora pravi od tzv. mereng mase kao i kore za beze ili tortu Pavlova. Ovaj recept je izdašan i pogodan za veća slavlja. Torta je veoma ukusna, a tome doprinose spolja hrskava kora, a unutra sočan i lagan fil.
Iako se možda čini da ima dosta posla, nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodne večeri, sutradan samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite.
Sastojci:
Za koru:
- 12 belanaca
- 400 g šećera
- 2 kašike limunovog soka
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 2 kašike gustina
- 550 g mleka
- 250 g maslaca
- 250 g mlevenih oraha
- 1 šlag
- 1 vanil šećer
Za ukrašavanje:
- 3 kesice šlaga
Priprema:
Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer u više navrata. Posle toga mutite još pet minuta, pa dodajte sok od limuna. Belanca i šećer moraju biti dobro umućeni da dobijete čvrst sneg. Pleh obložite pek-papirom i malo ga podmažite uljem da prione za dno i stranice. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Koru sušite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni, a kad ubacite pleh, smanjite je na 150 stepeni i sušite koru oko sat vremena. Rernu ne otvarajte tokom pečenja jer će kora splasnuti.
Ohlađenu koru izvadite iz pleha i pažljivo je odvojiti od pek papira i prenesite na tacnu. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite i ostavite na stranu za kasnije. Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodajte vrelo mleko i mešajući žicom skuvajte na pari. Kad se fil ohladi, spojite ga sa umućenim maslacem i vanilin šećerom. Onda umešajte orahe, a na kraju i umućen šlag. Ohladite ga dobro u frižideru. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premažite i ukrasite šlagom. Ivice torte obložite komadićima usitnjene kore i ostavite u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem