Postoji jedna torta koji nosi ime po glavnom gradu Rusije, a nastala je u srcu Beograda. Recept za tortu Moskva šnit je originalni beogradski, nastao kao specijalitet hotela „Moskva” 1974. godine.
Recept je osmislila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.
Iako je originalni recept tajna ova torta neodoljivo podseća na čuvenu Moskva šnit.
Sastojci:
Za kore:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
Za fil:
- 16 žumanca
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka
- 1 kašika gustina
- 250 gr maslaca
I još:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 gr višanja
- 1 manja konzerva ananasa
- 150 gr seckanih lešnika
Priprema:
4 belanca izmiksujte, pa im postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite da dobijete čvrst sneg. Dodajte 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku lešnika, pa sve lagano izmešajte varjačom. Sipajte u pleh dimenzija 23 x 33 cm i pecite 10-12 minuta na 200 C. Postupak ponovite i za preostale tri kore. Za fil zumanca dobro umutite na šećerom, pa dodajte gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjedinite. Ostatak mleka stavite da prokuva pa dodajte ovu smesu. Kuvajte na tihoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne.
Kada se prohladi dodajte umućeni maskac i sve lepo sjedinite. Pred filovanje torte umutite slatku pavlaku. Na tacnu stavite prvi koru, zatim premažite filom, stavite višnje, pospite lešnik, pa preko stavite slatku pavlaku. Zatim ide druga kora, fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka. Stavite treću koru, pa fil, višnje, ananas, lešnik i slatku pavlaku. Odozgo stavite treću koru i tortu ukrasite po želji najbolje sa umućenim šlagom i višnjama. Ostavite u frižideru preko noći da se dobro stegne.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus