Tradicionalni recept za "Sladoled tortu", po kome su je pravile naše bake razlikuje se od onog po kome je pripremaju današnje domaćice. Ta, naizgled, sitna modifikacija posledica je vremena u kome živimo, kao i toga što smo sve manje u prilici da za pripremu kolača koristimo domaća jaja.

Ova kremasta i sočna, a jednostavna torta decenijama je bila jedan od neizostavnih slatkiša na trpezama u Srbiji.  Za razliku od starinskog recepta po kome se fil ne kuva, današnje domaćice najčešće pribegavaju kuvanom kremu, jer je to smanjuje rizik od salmonele koja "preti" iz sirovih jaja.

Sastojci:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 300 g šećera u prahu
  • 5 kesica vanilin šećera
  • 300 g margarina
  • 300 g šlaga
  • 200 ml kisele vode
  • 1 šolja mleka

Priprema:

Potrebno je da pripremite tri kore. Razbijte tri jaja pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u dublju plastičnu posudu, a žumanca ostavite sa strane. Umutite dobro mikserom belanca, pa kada postanu penasta dodajte tri kašike šećera, pa opet dobro umutiti i na kraju lagano umešati tri kašika brašna varjačom. U okrugli pleh prečnika 24 cm stavite papir za pečenje i sipajte umućenu masu za prvu koru. Po potrebi izravnajete masu kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Ovaj postupak ponavljate za sve tri kore, pa ih ostavite da se dobro ohlade.

Za fil žumanca pomešajte sa šećerom u prahu, pa kuvajte na pari uz konstantno mešanje dok se šećer skroz ne otopi. Dodajte vanilin šećer, sve lepo izmešajte, pa pomešajte sa razmekšalim margarinim i mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite fil u frižider da se skroz ohladi, pa ga podelite u dva dela. U veći pleh sipajte hladno mleko, i svaku koru dobro natopite sa obe strane. Prvu koru staviti na tacnu i premažite filom, preko stavite drugu koru i opet premažite fil, pa odozgo stavite treću koru. Umutite šlag sa kiselom vodom i nanesite na tortu, pa ukrasite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa