Boem torta svakako je jedna od onih za koje su svi čuli, svi su ih probali i kroz generacije prenose recept s kolena na koleno, a zapravo se ne zna zašto je tačno dobila baš to ime.

Ova predivna slojevita poslastica od lešnika i čokolade uživa veliku popularnost širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!

Sastojci:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 150 grama šećera
  • 250 grama pečenih mlevenih lešnika
  • 2 kašike kako praha

Za žuti fil:

  • pola litra mleka
  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina

Za crni fil:

  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 200 grama maslaca

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 štangle čokolade

Priprema:

Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore. Za žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding.

Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac. Na red dolazi ređanje torte tako što ćete prvo staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijt preko torte i ostavite da se hladi i stegne.

Izvor: Stvar ukusa