Među poslasticama koje domaćice pripremaju uglavnom za praznike, pored čuvene doboš-torte nalazi se i Esterhazi, mađarska torta koja osvaja ukusom, ali i izgledom. 

Baš kao i doboš-torta, i Esterhazi ima više tankih korica koje je neophodno zasebno peći, pa traži i strpljenje i umešnost. Ali, ukus ove torte je neprevaziđen, pa se vredi potruditi.

Čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu. U originalni recept idu lešnici, ali ukoliko više volite orahe možete da iskoristite i njih.

Sastojci:

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • 250 g mlevenih lešnika ili oraha

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 300 g putera
  • 150 g mlevenih lešnika ili oraha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • 1 belance
  • 50 g čokolade
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 g seckanih lešnika ili oraha

Priprema:

Umutite dva belanca u čvrst sneg, pa im dodajte 50 grama šećera i nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šam, umešajte 50 grama mlevenih pečenih lešnika. Okrugli tanki pleh premažite uljem, pospite brašnom, pa špatulom rasporedite smesu za koru i pecite na 180 stepeni desetak minuta. Na isti način pripremite još četiri kore.Na pari skuvajte umućena žumanca sa šećerom, ekstraktom vanile i vanilin šećerom. Fil je skuvan kada ostaje trag varjače dok je povlačite po dnu posude.Skuvani fil ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa 300 grama putera koji je odstojao na sobnoj temperaturi i 150 grama mlevenih pečenih lešnika.

Podelite fil na pet delova. Svaku koricu namažite filom, a ostatkom fila namažite tortu sa strane. Kripnije naseckane lešnike nanesite na tortu sa strane. Umutite belance, dodajte mu šećer u prahu i limunov sok, pa dobijenu glazuru razvucite preko poslednje korice. U posudi sa malo ulja rastopite čokoladu za kuvanje, preručite je u dresir kesu, pa istisnite čokoladu u koncentričnim krugovima po površini. Vrhom čačkalice izvlačite linije - jednom od centra torte ka spoljašnjosti, drugi put ka centru.Tortu pripremite barem jedan dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mestu.

Recept za esterhazi tortu source:tiktok/raushanwillms

 Izvor: Stvar ukusa