Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskošna USKRŠNJA TORTA: Meke i tanke korice od oraha i fil od žumanaca čine ovu poslasticu pogodnom za sve prilike

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Raskošna USKRŠNJA TORTA: Meke i tanke korice od oraha i fil od žumanaca čine ovu poslasticu pogodnom za sve prilike

 Izvor: Foto: Domaći recepti

Meke, i tanke korice od oraha, fil od žumanaca, sve posuto blendiranim lešnikom. Torta je velika jer se korice peku od plehu od rerne, tako da je odlična za bilo koje slavlje.

Ukoliko vam treba manja torta, klasičnih dimenzija posao vam je prepolovljen. Pecite korice u velikom plehu pa ih presecite na pola, tako dobijate tortu manjih dimenzija.

Sastojci za kore – peče se 8 korica po:

  • 4 cela jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • na vrh kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 1,5 l mleka
  • 32 žumanca
  • 200 g gustina
  • 15 kašika šećera
  • 375 g maslaca ili margarina
  • ekstrakt vanile
  • 200 – 300 g blendiranog lešnika
  • 300 g šlaga
  • 400 ml mleka ili kisele vode

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrstu penu. Dodati 4 kašike oraha, kašiku brašna i malo praška za pecivo. Sjediniti sve i istresti u obložen pleh od rerne, pa staviti da se peče nekih 12 – 13 minuta.

Dok se korica peče pravite drugu.

Pečenu koricu izvucite iz pleha, pa posle par minuta odlepite ivice kako se ne bi skupljala pri hladjenju. Znači ne treba da je skidate sa papira samo ivice odlepite.

Za fil pomešati žumanca, šećer i gustin, pa naliti malo hladnog mleka i izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka od 1,5l staviti da provri. Pazite, nemojte na najjaču vatru. Kada mleko provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, istresti u veću posudu, pa staviti foliju preko fila i ostaviti da se ohladi.

Ulupati penasto maslac ili margarin pa dodati ohladjenom filu i umutiti. Na kraju dodati ekstrakt vanile i opet umutiti. Posebno umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom. Ukoliko vam je fil jako gust možete malo šlaga dodati u fil i opet umutiti. Fil može biti malo gušći jer svia kašike i nisu iste, pa zato.

Lešnike izblendirati tako da dobijete sitnije i krupnije komadiće, a neki usput budu i mleveni. Ukoliko nemate blender sameljite, neće se mnogo ukus promeniti.

Filovati kora, fil, šlag, do kraja, a izmedju fila i šlaga rukom posipati po malo lešnika. Rasporediti da imate dovoljno. Ne sipati mnogo jer se filovi onda dobro ne zalepe.

Dobro ohladiti.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domacirecepti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti