Nepogrešiv izbor za sve sladokusce koji preferiraju čokoladne deserte. Mekane korice povezane su neodoljivim čokoladnim filom i nemoguće je da se zaustavite na jednom parčetu. Ovo je jedna od najčuvenih starinskih poslastica i čim čujete to, kao i da se pravi od kora, fila i oraha/lešnika, odmah pomislite kako je komlikovana i odustajte. 

Ali grešite, ova torta se pravi zaista lako i uspeće i domaćicama koje su početnice. Obično se služi za praznike, kao što je Uskrs ili Božić, pa se i vi počastite najlepšom čokoladnom tortom.  

Sastojci: 

Za kore: 

  • 15 belanaca
  • 150 g šećera
  • 300 g pečenih lešnika 
  • 3 kašike fila 

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera 
  • 300 g mlečne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Za fil: Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte na pari. Posle 15 minuta dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se ne istopi. Odvojite 3 kašike fila, a zatim ostavite fil da se ohladi, pa mu dodajte umućen maslac. Dobro sjeidnite mikesrom, pa dodajte i umućenu slatku pavlaku i promešajte lepo.

Za kore: Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, umešajte krupnije mlevene lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa prečnika 26 cm koji ste obložili pek papirom. Ako nemate tri kalupa, podelite sastojke za koru na 3 jednaka dela i pecite u jednom kalupu svaku posebno. Znači za jednu koru vam treba 5 belanaca, 50 g šećera, 100 g lešnika i jedna kašika fila. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade. Koru premažite filom, pa stavite drugu i opet fila, pa na kraju treću koru i premažite celu tortu filom. 

Izvor: Šerpica