Nepogrešiv izbor za sve sladokusce koji preferiraju čokoladne deserte. Mekane korice povezane su neodoljivim čokoladnim filom i nemoguće je da se zaustavite na jednom parčetu. Ovo je jedna od najčuvenih starinskih poslastica i čim čujete to, kao i da se pravi od kora, fila i oraha/lešnika, odmah pomislite kako je komlikovana i odustajte.
Ali grešite, ova torta se pravi zaista lako i uspeće i domaćicama koje su početnice. Obično se služi za praznike, kao što je Uskrs ili Božić, pa se i vi počastite najlepšom čokoladnom tortom.
Sastojci:
Za kore:
- 15 belanaca
- 150 g šećera
- 300 g pečenih lešnika
- 3 kašike fila
Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 300 g mlečne čokolade
- 200 g maslaca
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Za fil: Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte na pari. Posle 15 minuta dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se ne istopi. Odvojite 3 kašike fila, a zatim ostavite fil da se ohladi, pa mu dodajte umućen maslac. Dobro sjeidnite mikesrom, pa dodajte i umućenu slatku pavlaku i promešajte lepo.
Za kore: Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, umešajte krupnije mlevene lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa prečnika 26 cm koji ste obložili pek papirom. Ako nemate tri kalupa, podelite sastojke za koru na 3 jednaka dela i pecite u jednom kalupu svaku posebno. Znači za jednu koru vam treba 5 belanaca, 50 g šećera, 100 g lešnika i jedna kašika fila. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade. Koru premažite filom, pa stavite drugu i opet fila, pa na kraju treću koru i premažite celu tortu filom.
Izvor: Šerpica
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom