Približava se Uskrs i treba da osmislite kako će izgledati vaša svečana trpeza na ovaj najradosniji praznik. Pored prelepo dekorisanih jaja, kao i jagnjetine sa krompirom koja se služi za ručak sa nekom salatom po želji, poslužite i kolač. Mi vam predlažemo da se zasledite kokos kolačem, čokoladnim kolačem sa plazmom ili milka tortom.
Kremste poslastice će vas osvojiti na prvi zalogaj, i nećete moći da se odlučite koju da napravite.
KOKOS KOLAČ
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 80-150 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 50 g kokosovog brašna
- 100 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 ml mleka
Za fil:
- 6 žumanceta
- 10 g vanilin šećera
- 4 kašike brašna
- 2 puding od vanile
- 6 kašika šećera
- 1 l mleka
- 150 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- kokos
Priprema:
Za koru: Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst šne. Zatim dodajte brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo i lagano špatulom sjedinite. Smesu sipajte u nauljenu tepsiju dimenzija 39x20 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru dok je još vruća prelijte mlekom.
Za fil: Stavite 800 ml mleka da se kuva. Žumanca umutite sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom, pudingom i preostalim mlekom (200 ml). Sipajte smesu u mleko koje je proključalo i kuvajte na laganoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok se fil ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte maslac sobne temperature i umutite. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku i promešajte špatulom. Sipajte preko kore i pospite kokosom. Kada se ohladi isecite.
MILKA TORTA
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 6 kašika šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g lešnika
- 50 g mlevenog keksa
- 1 kašičica praška za pecivo
Za filove:
- 7 žumanaca
- 3-6 kašika šećera
- 10 g vanilin šećera
- 800 ml mleka
- 40 g pudinga sa ukusom vanile
- 4 kašike brašna
- 125 g maslaca
- 160 g milke sa lešnikom
- 160 g bele čokolade
Priprema:
Kratko umutite belanca, pa postepeno dodajte vanilin šećer, šećer, mlevene lešnike, prašak za pecivo i mleveni keks. Sve vreme mutite. Sipajte u pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200C oko 10-15 minuta. Pokrijte mokrom krpom. Žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom, a mleko (500 ml) stavite da se kuva. U žumaca dodajte preostalo mleko i puding od vanile, pa lepo sjedinite mikserom ili žicom. Na kraju dodajte i brašno, promešajte, pa sipajte u provrelo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Podelite fil na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte crnu, a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se ne istopi i sjedini. Pokrijte i ostavite da se ohlade. U svaki dodajte po 125 g putera i mutite dok se ne sjedini.
Koru isecite na 3 jednaka dela, pa na prvu premažite belim, pa crnim filom, zatim stavite drugu koru, opet premažite beli, pa crnim filom i na kraju stavite treću koru. Vrh premažite belim filom, a ivice crnim. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom.
ČOKOLADNA TORTA SA PLAZMOM
Sastojci:
- 120 g pudinga sa ukusom čokolade
- 5-8 kašika šećera
- 10 g vanilin šećera
- 750 ml mleka + oko 200 ml mleka za keks
- oko 210 g plazma keksa
- 100 g čokolade
- 100 g maslaca
- 80 ml slatke pavlake
Priprema:
Stavite 500 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom da se kuva. Pomešajte puding sa preostalih 250 ml mleka i sipajte u provrelo mleko. Kuvajte dok se puding ne zgusne, uz neprestano mešanje. U skuvani puding dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolade ne istopi. Prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Umutite slatku pavlaku. U ohlađeni puding dodajte maslac i šlag, pa umutite mikserom. Odvojte malo pudinga za dekoraciju. Kalup 30x20 cm obložte folijom. Na dno kalupa poređajte plazma keks, koji ste predhodno umočili u mleko. Preko stavite 1/2 pudinga, zatim plazmu koju ste umakali u mleko, drugu polovinu pudinga i preko opet keks. Ostavite tortu u frižideru preko noći. Sutradan tortu izvadite iz kalupa i dekorišite.
Izvor: Cooking
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Beskvasni hleb od heljde
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste
Sezonska pasta sa bundevom