Ovako pripremljenu jagnjetinu možete da služite za nedeljni ručak ili kada je neka proslava u pitanju. Mirisna i ukusna jagnjetina sve će ostaviti bez teskta i svako će hvaliti vaše kulinarsko umeće.
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine (plećka sa kostima)
- 2 crna luka
- 1 ceo beli luk
- 6 grančica svežeg ruzmarina
- 6 grančica svežeg timijana
- 2 paradajza
- 1 kašika origana
- 6 krompira
- sok od ½ limuna
- 1 kašika začinske paprike
- 100 ml belog vina
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 160°C. Tepsiju poprskajte maslonovim uljem, pa na dno stavite krupno sečen crni luk, a veće čenove belog luka prepolovite na pola, manje stavite cele. Preko luka stavite 3 ruzmarina i 3 timijana, 1 krupno isečen paradajz, so, biber i pola kašike origana. Preko stavite jagnjetinu, a okolo poređajte krompir isečen na četvrtine. Poprskajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Preko mesa i krompira sipajte začinsku papriku, so, biber i ostatak origana i malo utrljajte.
Stavite ostatak ruzmarina i timijana i paradajz isečen krupno na meso. Pomešajte vino sa 50 ml vode i sipajte preko svega, ali ne preko mesa. Pokrijte sa pek papirom, a krajeve papira stavite unutar tepsije. Zatim to prekrijte sa aliminijumskom folijom, ali pazite da dobro stavite foliju kako ne bi izlazila para.
Pecite u rerni na 160°C nekih 3 sata. Zatim izvadite i ostavite pokriveno, rernu uključite na 230°C. Kada se rerna zagreje skinite foliju i papir, pa prelijte meso i krompir sa sokom iz tepsije. Stavite u rernu na nekih 5 minuta da se zapeče meso.
Poslužite tako što ćete iseći meso, pa stavite na tanjir, krompir poređajte sa strane, a sok iz tepsije prespite u neku posudu, pokupite ulje sa vrha i prelijte meso i krompir u tanjiru. Možete da poslužite i zelenu salatu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem