Ovako pripremljenu jagnjetinu možete da služite za nedeljni ručak ili kada je neka proslava u pitanju. Mirisna i ukusna jagnjetina sve će ostaviti bez teskta i svako će hvaliti vaše kulinarsko umeće.

Sastojci:

  • 2 kg jagnjetine (plećka sa kostima)
  • 2 crna luka
  • 1 ceo beli luk
  • 6 grančica svežeg ruzmarina
  • 6 grančica svežeg timijana
  • 2 paradajza
  • 1 kašika origana
  • 6 krompira
  • sok od ½ limuna
  • 1 kašika začinske paprike
  • 100 ml belog vina
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 160°C. Tepsiju poprskajte maslonovim uljem, pa na dno stavite krupno sečen crni luk, a veće čenove belog luka prepolovite na pola, manje stavite cele. Preko luka stavite 3 ruzmarina i 3 timijana, 1 krupno isečen paradajz, so, biber i pola kašike origana. Preko stavite jagnjetinu, a okolo poređajte krompir isečen na četvrtine. Poprskajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Preko mesa i krompira sipajte začinsku papriku, so, biber i ostatak origana i malo utrljajte.

Stavite ostatak ruzmarina i timijana i paradajz isečen krupno na meso. Pomešajte vino sa 50 ml vode i sipajte preko svega, ali ne preko mesa. Pokrijte sa pek papirom, a krajeve papira stavite unutar tepsije. Zatim to prekrijte sa aliminijumskom folijom, ali pazite da dobro stavite foliju kako ne bi izlazila para.

Pecite u rerni na 160°C nekih 3 sata. Zatim izvadite i ostavite pokriveno, rernu uključite na 230°C. Kada se rerna zagreje skinite foliju i papir, pa prelijte meso i krompir sa sokom iz tepsije. Stavite u rernu na nekih 5 minuta da se zapeče meso.

Poslužite tako što ćete iseći meso, pa stavite na tanjir, krompir poređajte sa strane, a sok iz tepsije prespite u neku posudu, pokupite ulje sa vrha i prelijte meso i krompir u tanjiru. Možete da poslužite i zelenu salatu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs