Priča kaže da se ova torta služila još u 18. veku na ruskom dvoru i da je bila pripremljena specijalno za caricu Elizabetu Aleksejevnu. Bez obzira na to što carica nije volela med, bila je oduševljena kombinacijom slatkih i kiselih ukusa.
Torta je sasvim sigurno vredna svake pažnje i truda, jer je krajnji rezultat fenomenalan. Ovo je jedna sočna, kremasta torta, koja podseća na rozen tortu, ali je potpuno druga priča.
Iako vam možda na prvi pogled ne deluje tako, nije zahtevna za pripremu.
Sastojci:
Za kore:
- 6 jaja
- 280 g šećera
- 6 kašika meda
- 2 kašike sode bikarbone
- 250 g maslaca ili margarina
- 800 g brašna
Za fil:
- 1,5 kg punomasne kisele pavlake
- 400 g šećera
Priprema:
Za kore umutite jaja sa šećerpm, pa stavite da se kuvaju na pari. Kuvajte oko 20 min. Dok je još na pari dodajte med, sodu bokarbonu i maslac. Kuvajte još deset minuta i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smesu dodajte brašno, umesite testo da se ne lepi i ostavite u frižider sat vremena da se ohladi. Nakon toga, testo podelite na 10 loptica, pa svaku na pek papiru rastanjite oklagijom tako da bude debljine 1 milimetar. Potom ih okruglim kalupom obeležite i isecite. Na taj način ćete dobiti korice identičnih veličina. Koru stavite na obrnuti pleh. Pecite ih u rerno na 170 stepeni oko 5 minuta. Fil ručno pomešajte, dakle samo se sjedini pavlaka sa šećerom. Filijte jednu po jednu koru i ređajte ih jednu preko druge dok sav materijal ne utrošite. Na vrhu treba da vam bude korica. Poželji je možete ukrasiti šlagom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem