Ledeni vetar je mnogima favorit među voćnim tortama jer je lagana i osvežavajuća poput sladoleda, a čine je beze kore od belanaca, fina vanila krema, slatka pavlaka i voće po želji. Najčešće se pravi sa kombinacijom voća koju čine kivi, jagode i banane, a vi možete da odaberte vama omiljeno voće po ukusu. 

Sastojci:

Za kore:

  • 9 belanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Za fil:

  • 9 žumanaca
  • 600 ml mleka
  • 6 kašika brašna 
  • 6 punih kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 veće banane
  • 3 veća kivija
  • 6 krupnijih jagoda

Priprema:

Uključite rernu na 150 stepeni da se greje. Umutite belanca u čvrst sneg sa kašikom sirćeta postepeno dodavajući šećer. Kada se sav šećer istopi mutite još par minuta. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite deo smese i poravnajte. Smanjite rernu na 120 stepeni i pecite koru oko sat vremena. Postupak ponovite i za ostale kore. Dok se kore suše spremite fil. Sjedinite žumanca sa šećerom, brašnom i čašom mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa ubacite pripremljena žumanca. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se lepo ne zgusne. Kada se fil ohladi mikserom ga sjedinite sa umućenim margarinom.

Kada je kora pečena, isecite je na tri jednaka dela. Stavite prvu koru pa je premažite filom. Poređajte naseckane jagode, pa ih premažite čvrsto umućenom slatkom pavlakom koju ste podelili u četiri dela. Potom stavite drugu koru, opet premažite filom, pa stavite kivi, pa pavlaku i preko treću koru, pa opet fil, i odozgo banane. Tortu na kraju pemažite preostalom pavlakom i po želju ukrasite sa malo voća. Ostavite je da se ohladi i stegne preko noći u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa