Semifredo ili semifreddo je italijanska vrsta smrznute poslastice. Glavni sastojci su žumanca, šećer i pavlaka. Ima teksturu smrznutog musa. Španski pandan takve poslastice naziva se semifrio.
Nastala je otprilike u 19. veku, ali popularnost je stekla tek početkom 20. veka. Semifredo najviše podseća na sladoled, što ga čini odličnom osvežavajućom poslasticom.
Uz malo mašte možete osmisliti bezbroj kombinacija kao dodatak za krem. Recimo, možete ubaciti bobičasto voće, bademe, pistaći, pečeni lešnik...šta god volite, a mi vam donosimo recept sa malinama.
Sastojci:
- 350 g slatke pavlake
- 5 jaja
- 130 g šećera
- 100 g malina
Priprema:
Umutite 350 g dobro ohlađene slatke pavlake tako da dobijete gust šlag i stavite je u frižider dok spremate ostalo. Žumanca odvojite od belanaca, pa žumanca kuvajte na pari sa 70 g šećera oko 10-ak minuta dok se sećer skroz ne istopi. Dva belanca umutite sa ostatakom šećera tako da dobijete čvrst šam. Kada se žumanca prohlade u njih lagano dodajte belanca sve vreme muteći, a potom u tu smesu dodajte ohlađenu slatku pavlaku. U dobijenu smesu ubacite maline, pa sve prelijte u četvtasti kalup, pokrijte folijom i ostavite u zamrzivaču preko noći da se u potpunosti stegne.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus