Nemate ideju šta da pripremate za ručak? Jednostano jelo od povrća je uvek dobar izbor, a još kada ga zapečete u belom sosu, koji neodoljivo podseća na bešamel. Možete da servirate da salatom, kao što je šopska ili sa nekim meso, npr. krmenadlama ili faširanim šniclama.
Posle ovako dobrog ručka, prijaće vam da se počastite Larinom tortom.
Sastojci:
- 300 g brokolija
- 300 g karfiola
- 3 krompira
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
Za sos:
- 40 g putera
- 2 kašike brašna
- 250 ml pilećeg bujona
- pavlaka za kuvanje
- 1 kašika parmezana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- mocarela ili sir po želji
Priprema:
Brokoli i karfiol isecite, kao i krompir, ali njega na kolutove. Kuvajte povrće na pari. Šargarepu i luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja i putera. U nauljenu tepsiju stavite kuvano povrće i dodajte proprženo povrće. Istopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje, pa sipajte bujon. Kad proključa dodajte pavlaku za kuvanje i dobro promešajte. Začinite po želji i dodajte parmezan i beli luk u prahu. Kuvajte još kratko i sve vreme dok se kuva sos ne prestajete da ga mešate. Prelijte preko povrća. Pospite rendanim sirom i pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem