Krompir je nezaobilazna namrinica  na trpezi u kućama širom Srbije, uglavnom u kombinaciji sa svežim ili suvim mesom. 

Za mnoge nema boljeg spoja od "dueta" krompira i slaninice. Otud i velika popularnost takozvanog hasselback krompira, u narodu poznatog kao "harmonika krompir". Lako i brzo se sprema, ukus mu je neprevaziđen, a posebno je dobar kada se sprema sa mladim krompirom koji ima tanku ljusku.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 120 g putera
  • 150 g slaninice
  • 4 čena belog luka
  • 150 g gaude
  • 1 čaša kisele pavlake

Priprema:

Krompir u ljusci dobro operite i isecite ga na šnite debljine nekoliko milimetara. Poređajte ga u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom, u svaki treći rez dodajte po listić putera i pecite na 200 stepeni oko sat vremena. Potom izvadite pleh iz rerne, nožem razdvojite listiće krompira i u svaki drugi stavite po komad slanine. Između listića krompira gde ste stavljali puter sada stavite gauda sir isečen na listiće. Vratite pleh u rernu na još desetak minuta, da se sir malo rastopi, a slanina dobije hrskavu koricu. Služite toplo, uz dresing koji ćete napraviti od iseckana četiri čena belog luka pomešanog sa pavlakom.

Izvor: Stvar ukusa