Kad iz rerne izvadite domaće i vruće lepinje ne postoji osoba koja će ih odbiti. Još ako ih poslužite sa svežim paradajzom ili rotkvicama, ne treba vam ništa više. Lepinje od krompira i sira su pun pogodak, a za doručak su najbolje rešenje. Nestaće odmah sa stola, a vi nećete potrošiti puno vremena ni snage da ih napravite.
Sastojci:
- 3 krompira
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 8 g kvasca
- 2 kašike ulja
- 500 ml mleka
- 500 g brašna
- 10 g putera
- 150 g tvrdog sira
- 1 žumance
Priprema:
Krompir iseckajte i stavite da se kuva. U posudi pomešajte so, šećer, ulje, kvasac, mleko i brašno i varajčom sjedinite sve sastojke. Na kraju malo rukama umesti, pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih pola sata. U oceđeni krompir dodajte puter i ispasirajte. Zatim dodajte i rendani sir, Testo podelite na 3 dela i oblikujte loptice, kao i pire krompir. Zatim svaku lopticu raširite ruka da dobijete veći krug, pa u sredinu stavite jedan deo krompira. Obmotajte testo oko krompira (da pokrijete), pa opet rukama spljoštite da dobijete lepinju. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste 20 minuta. Premažite umućenim žumancetom i prstima naparavite mala udubljenja. Pecite na 180°C dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Dok su vruće premažite uljem.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem