Kad iz rerne izvadite domaće i vruće lepinje ne postoji osoba koja će ih odbiti. Još ako ih poslužite sa svežim paradajzom ili rotkvicama, ne treba vam ništa više. Lepinje od krompira i sira su pun pogodak, a za doručak su najbolje rešenje. Nestaće odmah sa stola, a vi nećete potrošiti puno vremena ni snage da ih napravite. 

Sastojci:

  • 3 krompira
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 8 g kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 500 ml mleka 
  • 500 g brašna 
  • 10 g putera
  • 150 g tvrdog sira 
  • 1 žumance 

Priprema:

Krompir iseckajte i stavite da se kuva. U posudi pomešajte so, šećer, ulje, kvasac, mleko i brašno i varajčom sjedinite sve sastojke. Na kraju malo rukama umesti, pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih pola sata. U oceđeni krompir dodajte puter i ispasirajte. Zatim dodajte i rendani sir,  Testo podelite na 3 dela i oblikujte loptice, kao i pire krompir. Zatim svaku lopticu raširite ruka da dobijete veći krug, pa u sredinu stavite jedan deo krompira. Obmotajte testo oko krompira (da pokrijete), pa opet rukama spljoštite da dobijete lepinju. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste 20 minuta. Premažite umućenim žumancetom i prstima naparavite mala udubljenja. Pecite na 180°C dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Dok su vruće premažite uljem. 

Izvor: Stvar ukusa