Tikvice su skoro svima omiljeno letnje povrće, jer se mogu spremati na nebrojeno mnogo načina, a najbolja stvar kod njih je što su jeftine i što se u većini slučajeva spremaju brzo. Namaz od tikvica je upravo takav recept, a vaši ukućani će ga sigurno obožavati.
Najlepši je kada se namaže na vruć hleb, a ukoliko želite možete da dodate i meso ili šunku za kompletan obrok.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 vezica peršuna
- 1 kašika limunovog soka
- so, biber
Priprema:
Oprane i očišćene tikvice narendajte i posolite, pa ostavite da odstoje par minuta, a zatim ih ocedite. Sitno iseckajte crni i beli luk i peršun. Na ulju propržite i jedan i drugi luk, pa dodajte tikvice i dinstajte umerenoj temperaturi uz mešanje sve dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte kiselu pavlaku, pa sve zalijte limunovim sokom i začinima po ukusu. Sve prebacite u blender ili ispasirajte štapnim mikserom. Namaz ostavite da se ohladi, a ukoliko vam preostane nakon obroka čuvajte ga u staklenoj teglici u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Proja sa tri vrste sira
Češki kolač sa makom
Lagani krompir paprikaš
Slavski rolat sa jajima i vlašcem
Slavske kokos kuglice sa konjakom i kafom