Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima svaka porodica. Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.
Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo "smućkate".
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna za posipanje
Priprema:
Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica. Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta. Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.
Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu. Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega. Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Posle tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem