Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI KUKURUZNI HLEB: Od kombinacije dva brašna, biće mekan kao duša i svež po nekoliko dana

Kukuruzni hleb pripremljen na ovaj način biće svež i po nekoliko dana.

 Kukuruzni hleb Izvor: Shutterstock

Za razliku od hleba od čistog pšeničnog brašna, hleb od kukuruznog brašna sadrži znatno manje ugljenih hidrata, pa samim tim i manje kalorija. Kao takav, kukuruzni hleb je neuporedivo zdravije konzumirati ukoliko želite da zadržite svoju vitku liniju ili da se rešite viška kilograma.

Meki domaći kukuruzni hleb odlično će da se slaže uz svaki obrok, a isti recept možete da koristite za pripremu mekih mini brusketa. Pripremljen na ovaj način biće svež i mekan i do 3-4 dana.

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • pola kocke svežeg kvasca
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica ulja

Možda će vas zanimati

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko, pa ostavite da se aktivira. U činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno i dodajte so i prašak za pecivo. U smesu suvih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kaščicu ulja i zamesite glatko testo koje se ne lepi za posudu i ruke. Testo ostavite u toplom da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo, testo ponovo premesite i stavite u kalup za pečenje hleba. Ostavite da se testo u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža zarežite crtice na površini. Pecite na 180 stepeni oko 20 do 30 minuta. Hleb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda secite.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti