Za razliku od hleba od čistog pšeničnog brašna, hleb od kukuruznog brašna sadrži znatno manje ugljenih hidrata, pa samim tim i manje kalorija. Kao takav, kukuruzni hleb je neuporedivo zdravije konzumirati ukoliko želite da zadržite svoju vitku liniju ili da se rešite viška kilograma.
Meki domaći kukuruzni hleb odlično će da se slaže uz svaki obrok, a isti recept možete da koristite za pripremu mekih mini brusketa. Pripremljen na ovaj način biće svež i mekan i do 3-4 dana.
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- pola kocke svežeg kvasca
- pola kesice praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica ulja
Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko, pa ostavite da se aktivira. U činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno i dodajte so i prašak za pecivo. U smesu suvih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kaščicu ulja i zamesite glatko testo koje se ne lepi za posudu i ruke. Testo ostavite u toplom da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo, testo ponovo premesite i stavite u kalup za pečenje hleba. Ostavite da se testo u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža zarežite crtice na površini. Pecite na 180 stepeni oko 20 do 30 minuta. Hleb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda secite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus